Dziś ekspresowa zupa prosto z Japonii. Jej główny składnik - bulion dashi, powstaje z wiórków ryby bonito, zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu. Można go dostać w sklepach z żywnością orientalną. Natomiast grzybki shiitake w Japonii są od
kilkuset lat stosowane do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób
serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów
powodowanych starzeniem się. A do tego genialnie smakują :)
Składniki:
litr bulionu dashi przygotowanego z łyżki pasty
100 g tofu pokrojonego w cienkie plastry
4 suszone grzyby shiitake, wcześniej namoczone i pokrojone w ćwiartki
łyżka sake
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
Nałożyć grzyby i tofu na dno miseczek. W garnku zagotować dashi, dodać sake i sos sojowy. Zalać dodatki zupą i podawać od razu, posypane skórką z cytryny.
świetne i nietypowe danie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawa jak taki bulion smakuje :) strefa pasji
OdpowiedzUsuńOryginalnie! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)