poniedziałek, 3 listopada 2014

Japoński bulion dashi z grzybami shiitake i tofu

Dziś ekspresowa zupa prosto z Japonii. Jej główny składnik - bulion dashi, powstaje z wiórków ryby bonito, zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu. Można go dostać w sklepach z żywnością orientalną. Natomiast grzybki shiitake  w Japonii są od kilkuset lat stosowane do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. A do tego genialnie smakują :)
Japoński bulion dashi z grzybami shiitake i tofu
Składniki:
litr bulionu dashi przygotowanego z łyżki pasty
100 g tofu pokrojonego w cienkie plastry
4 suszone grzyby shiitake, wcześniej namoczone i pokrojone w ćwiartki
łyżka sake
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej

Nałożyć grzyby i tofu na dno miseczek. W garnku zagotować dashi, dodać sake i sos sojowy. Zalać dodatki zupą i podawać od razu, posypane skórką z cytryny.
Szybkie zupy!

3 komentarze:

  1. bardzo jestem ciekawa jak taki bulion smakuje :) strefa pasji

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalnie! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...