środa, 14 października 2015

Chodaczki - ziemniaki faszerowane po rosyjsku

Od XIX wieku w Rosji ziemniaki są nazywane drugim chlebem. Szybko zastąpiły inne, tradycyjnie spożywane przez wieki bulwy i stały się jedną z podstaw kuchni rosyjskiej. Poniższy przepis na ziemniaki zapiekane z grzybami i boczkiem idealnie sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do większego dania.
Chodaczki - ziemniaki faszerowane po rosyjsku
Składniki:
3 duże ziemniaki
10 dkg świeżych podgrzybków
10 dkg wędzonego surowego boczku
mała cebula
kopiasta łyżka mąki
bułka tarta
pieprz i sól
olej

Grzyby pokroić w plasterki a boczek w małą kostkę. Razem obsmażyć na odrobinie oleju, pod sam koniec dodając startą cebulę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż grzyby i boczek się zrumienią. Mąkę uprażyć na jasnobrązowo, przestudzoną zalać szklanką zimnej wody. Gotować aż zgęstnieje do konsystencji jogurtu naturalnego. Dodać sos do grzybów z boczkiem. Powinno powstać zlepione, lekko płynne nadzienie. Ziemniaki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki, nałożyć farszu do ziemniaków, posypać bułką tartą. Wyłożyć papierem do pieczenia naczynie do zapiekania, posmarować lekko olejem, ułożyć na nim ziemniaki. Piec w piekarniku aż będą miękkie a wierzch będzie lekko zarumieniony (ok. godzinę).


Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015 

1 komentarz:

  1. Nie dość, że muszą być pyszne, to jeszcze do tego ładnie się nazywają.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...