poniedziałek, 30 listopada 2015

Ziemniaki Hasselback

Dziś skandynawski klasyk. Prosty przepis, łatwe w wykonaniu, jeżeli zna się patent z łyżką, a efekt bardziej niż efektowny.
Ziemniaki Hasselback
Składniki:
2 kg dużych ziemniaków
2-3 łyżki masła
4 łyżeczki bułki tartej
4 łyżeczki parmezanu lub innego twardego sera
sól
 
Ziemniaki umyć, obrać, jeśli jest to konieczne lub tylko wyszorować. Następnie każdy ziemniak nacinać w poprzek na mniej więcej 3-4 mm plasterki, ale nie przecinać do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach. Nacięte ziemniaki ponownie przepłukać w ziemnej wodzie żeby potem plastry nam się nie sklejamy, dokładnie osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Formę wysmarować masłem. Piec około 40 minut, wyjąć ziemniaki z piekarnika, posypać mieszanką sera i bułki. Dopiec jeszcze około 10 minut. Podawać gorące jako dodatek do innych skandynawskich dań.
Kuchnia skandynawska 2015 Kuchnia skandynawska 2015

2 komentarze:

  1. No tak patent z łyżką jest bardzo przydatny w ich przypadku. Dziękuję za Wasz wkład w akcję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...