piątek, 26 lutego 2016

Knöchel in Bier - pieczona golonka w piwie

Wieprzowinę w Niemczech gotuje się, marynuje ale po pierwsze piecze. Dziś mój golonkowy debiut. Moim zdaniem taka długo pieczona w dość niskiej temperaturze jest o wiele pyszniejsza - brak jej masy tłuszczu, która tak większość z nas zniechęca do golonki. Mięso wyszło miękkie i pyszne.

Knöchel in Bier - pieczona golonka w piwie

Składniki na porcję dla 2 osób:

1 golonka tylna z kością o wadze ok. 1 kg
2 średnie cebule
ząbek czosnku
butelka piwa (może być jasne lub ciemne, jednak do jasnego należy dodać łyżeczkę miodu)
2 łyżeczki kminku
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
olej lub smalec

Piwo wymieszać z kminkiem i ewentualnie miodem. Paprykę, sól i pieprz połączyć z tłuszczem, natrzeć dobrze umytą golonkę (można naciąć skórkę w kratkę). Mięso umieścić w naczyniu do pieczenia, dodać obrane i przekrojone na pół cebule i czosnek, podlać wodą i ok. 100 ml piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 150 stopni przez ok. 3 godziny, co jakiś czas smarując golonkę piwem. Kuchnia niemiecka 2016

1 komentarz:

  1. Golonka, pychota:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Kuchnia niemiecka":)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...