sobota, 30 czerwca 2018

Tęczowy jogurtownik na zimno (łatwy przepis)

Wracamy z przepisami - dziś coś na rozchmurzenie tej niezbyt wakacyjnej pogody. W tym jogurtowniku można się zakochać dwa razy - od pierwszego wejrzenia i od pierwszego skosztowania. Jego efektowny wygląd nie jest jednak połączony z nadmiarem pracy. Przepis idealny dla leniwych albo zabieganych.

Tęczowy jogurtownik na zimno

Składniki na tortownicę 24 cm:

4 duże kubki jogurtu bałkańskiego
3 galaretki w różnych kolorach (u mnie cytrynowa, truskawkowa i kiwi)
opcjonalnie: barwniki spożywcze - u mnie zielony i różowy

Galaretki rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody - udało mi się w 100 ml, ale szło bardzo opornie, jeśli rozpuścimy w 200 ml też wyjdzie, na tym etapie można dodać barwniki spożywcze. Moim zdaniem warto to zrobić, bo bez podkręcenia kolory galaretek wyjdą raczej bladawe. Galaretki przestudzić. Jogurt rozłożyć po równio do 3 misek, do każdej dodać przestudzona galaretkę i dobrze wymieszać trzepaczką. Masa jogurtowa powinna odstać min. 40 minut - żeby zaczęła widocznie tężeć ale nadal była płynna. Jeśli masa będzie zbyt lejąca, nie wyjdą ładne warstwy. Gotową masę wylewać na środek tortownicy w kolejności: 3 łyżki stołowe masy czerwonej, 3 białej, 3 zielonej aż skończą się masy. Gotowy deser włożyć do lodówki na min. 3-4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...