wtorek, 17 kwietnia 2018

Palak dal - curry z soczewicy ze szpinakiem

Dziś znów coś wegańskiego - klasyczne curry z soczewicy ze szpinakiem, z dodatkiem kurkumy, czosnku i chili.Jest tak wiele sposobów na gotowanie Dal, a także wiele regionalneych odmian, które zdecydowanie warto wypróbować przy użyciu różnych przypraw. Palak dal jest jednym z najbardziej popularnych indyjskich przepisów na dal z dodatkiem liści szpinaku.


Palak dal - hinduska soczewica ze szpinakiem
Składniki na porcję dla 4 osób:
200 g suchej żółtej soczewicy
200 g suchej czerwonej soczewicy
200 g liści świeżego szpinaku
ząbek starty czosnku (opcjonalnie)
łyżeczka kurkumy
łyżeczka nasion kuminu
łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki sproszkowanego chilli
szczypta sproszkowanego mango lub łyżeczka soku z cytryny
sól
olej

Oba rodzaje soczewicy należy umieścić w garnku, dodać łyżeczkę soli i kurkumę, zalać 800 ml wody i gotować ok. 20 minut. Część soczewicy powinna się rozgotować do konsystencji owsianki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kumin, czosnek i imbir, dodać z grubsza posiekany szpinak, smażyć 2-3 minuty aż szpinak oklapnie, następnie dodać chilli, soczewicę i mango lub sok z cytryny. Ewentualnie doprawić solą. W razie potrzeby dodać nieco wody. Można podawać z ryżem lub dodać 500 ml wody i 5-6 średnich pokrojonych w kostkę ziemniaków, wtedy otrzymamy gęstą pożywną zupę. 
Kuchnia indyjska 2018

2 komentarze:

  1. same oyszności :) aż zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś pysznego. Patrząc na zdjęcie nagłówkowe, czuję sie jak bym patrzyła na domek mojej teściowej. Ten sam klimat , superr.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...