niedziela, 8 lipca 2018

Bliskowschodnie trufle daktylowe (wegańskie)

Dziś nadal dania wegańskie, tym razem deser. Trufle z daktyli nie zawierają dodatkowego cukru, są idealną propozycją dla wegan, którym tęskno do czekolady - idealnie zastępują batoniki czy czekoladki. Idealne dla dzieci, ale i dla każdego, kto lubi orientalne, całkiem zdrowe słodycze.

Bliskowschodnie trufle daktylowe (wegańskie)
Składniki:
szklanka daktyli
pół szklanki migdałów
pół szklanki kakao
dwie łyżki wody z kwiatów pomarańczy 
kakao do obtoczenia 

Migdały podprażyć na suchej patelni aż zacznie być wyczuwalny olejek migdałowy. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Po tym czasie dokładnie odlać wodę spod daktyli. Daktyle, migdały, kakao i wodę pomarańczową przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą gładką masę. Formować kulki, obtoczyć w kakao. Odstawić do lodówki do schłodzenia. W zamkniętym pojemniku w lodówce można przechowywać kilka tygodni - chyba że wcześniej zostaną w całości zjedzone, co jest prawdopodobniejsze :)
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2018

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...