sobota, 28 lipca 2018

Kısır - turecka sałatka z kaszy bulgur

Dziś coś z kuchni tureckiej. Kısır, czyli sałatka z kaszy bulgur ma coś wspólnego z naszą sałatką warzywną. Każdy ma na nią nieco inny przepis. Można użyć przecieru pomidorowego albo świeżych. Można użyć świeżej papryki łagodnej, chili, tureckiej albo pasty paprykowej. Można użyć czosnku lub cebuli. Kısır każdy robi pod swoje upodobania, najważniejsza jest kasza, będąca podstawą dania. W zależności od wielkości porcji, nadaje się na dodatek do głównego dania albo jako samodzielna duża przystawka.
Kısır - turecka sałatka z kaszy bulgur

Składniki na porcję dla 2-4 osób:
200 g kaszy bulgur
łyżka przecieru pomidorowego
mała czerwona papryka
mała żółta papryka
garść listków mięty, bazylii i pietruszki
sok z cytryny
papryczka chilli
nasiona z 1/4 sporego granatu
sól, pieprz
oliwa

Bulgur przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając przecier pomidorowy. Kiedy kasza ostygnie, dodać drobno pokrojoną paprykę i posiekane zioła, doprawić sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym chilli, solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut, skosztować i ewentualnie dodatkowo doprawić. Podawać jako samodzielne danie lub do pieczonej ryby albo kurczaka.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...