poniedziałek, 29 października 2018

Spaghetti & Meatballs - makaron z Zakochanego Kudla ;)

Dziś klasyk kuchni Nowego Yorku. Kuchnia włosko-amerykańska jest niezwykle popularna na terenie całych Stanów. Została ukształtowana przez kolejne fale imigrantów z Italii. Chociaż przywozili swoje rodzime przepisy, głównie z południa, w Ameryce kuchnia dalej ewoluowała, tworząc odrębny włoski styl gotowania. Szczególnie silnie widać wpływy potomków mieszkańców Sycylii i Neapolu, do kuchni których nawiązuje dzisiejsze danie. Spaghetti with meatballs różni się znacznie od sycylijskiego wzorca. Pulpeciki są większe, a sos prostszy. 

Idealne do jedzenia z muzyką z Disneya ;) 
Spaghetti & Meatballs  - makaron z Zakochanego Kudla ;)
Składniki:
Pulpety:
600 g mielonego mięsa wołowego (rozbratel i łopatka)
łyżka oliwy
jajko
trzy czubate łyżki bułki tartej
garść posiekanej natki pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki startego parmezanu
mąka pszenna do oprószenia

Sos:
opakowanie passaty pomidorowej
puszka pomidorów
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz
ząbek czosnku
łyżeczka posiekanej bazylii
łyżeczka oregano
po łyżeczce suszonego rozmarynu, szałwii, tymianku
szczypta mięty

Wszystkie składniki pulpetów połączyć w misce i dobrze wymieszać. Z mięsnej masy formować kuleczki o wielkości średniego orzecha (każda powinna ważyć ok. 30 g). Smażyć partiami na gorącym oleju aż zbrązowieją ze wszystkich stron lub, w wersji zdrowszej, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. pół godziny (naczynie do pieczenia tylko lekko posmarować olejem).

Czosnek posiekać i podsmażyć w rondelku na ok. 1 łyżce oliwy, następnie dodać pomidory i dusić aż zgęstnieją i odparują. Ok. 15 minut przed końcem duszenia dodać ocet, cukier i przyprawy. Sos najlepszy jest następnego dnia po zrobieniu.

Włożyć pulpety do podgrzanego sosu i gotować na małym ogniu około 5 minut. Podawać ze spaghetti, obficie posypane bazylią i parmezanem.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...