Bardzo szybki przepis, idealny na dni takie jak dziś, kiedy nawet myśl o staniu przy kuchni powoduje objawy ciężkiego przegrzania.
Na wstępie krótka dygresja o bakłażanach. Kiedyś żeby ugotować coś z bakłażana trzeba było solić, płukać,
odciskać, suszyć żeby pozbyć się gorzkiego soku. Teraz jest trochę
łatwiej, wystarczy dopytać w sklepie czy kupowana odmiana jest z tych
gorzkich. Jeśli zapomnimy zapytać lub sprzedawca nie wie, trzeba zrobić
test na jednym plastrze (i zmienić sklep). Mój bakłażan był akurat z tych niegorzkich, dzięki czemu zaoszczędziłam mnóstwo czasu i pracy.
Składniki na 2 porcje:
Makaron z bakłażanem i pomidorami |
1 duży bakłażan
1 puszka pomidorów
pół paczki makaronu - u mnie świderki pełnoziarniste
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy
pół łyżeczki octu balsamicznego
pół łyżeczki brązowego cukru
bazylia
oregano
sól i pieprz
starty parmezan lub dziurgas
Bakłażana pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać drobno pokrojony czosnek. Kiedy się zrumieni, dodać bakłażana i smażyć na złoty kolor. Następnie dorzucić pomidory i dolać 1/3 szklanki wody oraz ocet i cukier. Odparować płyn aż zostanie gęsty sos, pod sam koniec dodając pozostałe przyprawy. W międzyczasie ugotować makron al dente wg instrukcji na opakowaniu i wymieszać z sosem na patelni. Podawać posypane serem.
Proste, pyszne i nie wymaga wysiłku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz