piątek, 13 lipca 2012

Sałatka z tuńczykiem

Dziś będzie moja ulubiona sałatka na kolację. Bardzo łatwa do przygotowania i sycąca. Wystarczy drobno posiekać składniki i zamiast sałatki będzie pyszna pasta kanapkowa. Najlepiej smakuje z białym pieczywem.
Zawsze używam tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. W oleju jest dla mnie bez smaku, a "sałatkowy" zawsze budzi poważne wątpliwości jeśli chodzi o jakość mięsa.

Składniki na 2 porcje:
1 puszka tuńczyka w kawałkach  w sosie własnym
pół średniego ogórka
pół słoiczka czarnych oliwek
natka pietruszki
oliwa
sok z cytryny
sól i pieprz

Tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki. Oliwki można pokroić w połówki. Natkę pietruszki posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pyszna w wersji podstawowej, można modyfikować na wiele sposobów, np. dodać goudę pokrojoną w mała kostkę i pomidora.

2 komentarze:

  1. Oliwki <3
    Prawie wszystko z nimi jest najlepsze na świecie.
    Ja dodaję jeszcze zamiast albo obok ogórka pomidorki koktajlowe (chętniej) lub zwykłe pomidory (rzadziej). To chyba jedyna sałatka do zrobienia w mniej niż 5 minut (jeśli nie połamie się paznokci na otwieraniu tuńczyka).

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupuj puszki z zawleczką i podważaj widelcem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...