Omlet to danie, które zwykle nie wymaga dużo planowania czy robienia specjalnych zakupów. W związku z tym robię go kiedy muszę zrobić "czyszczenie" lodówki albo nie miałam czasu żeby zaplanować wcześniej posiłek. Tym razem jednak przyrządziłam omlet całkowicie z premedytacją. Bo to bardzo smaczne i proste danie.
Składniki na omlet dla dwóch osób:
6 jajek
4-5 plastrów szynki
2 łyżki startego sera (u mnie ser carski)
3 łyżki mleka
sól i pieprz
oliwa
masło
Szynkę pokroić w cienkie paski i podsmażyć na rumiano na patelni lekko natłuszczonej oliwą. Jajka wbić do miski, dodać mleko i doprawić sola i pieprzem. Rozbić widelcem na jednolitą masę. Na patelni roztopić 2-3 łyżki masła i wylać na nie masę jajeczna. Smażyć omlet delikatnie poważając drewnianą szpatułką ścięte brzegi i wlewając pod nie płynną masę jajeczną. Kiedy omlet jest już prawie gotowy, tzn. na wierzchu jest prawie całkowicie ścięty, a spód zaczyna brązowieć, na wierzch wyłożyć równomiernie szynkę i ser. Odczekać aż ser się stopi, można przykryć patelnię pokrywką. Kiedy omlet jest gotowy, delikatnie zsunąć go z patelni na talerz, jednocześnie składając go na pół. Podzielić na porcje, można podawać z zieloną sałatą z winegretem.
NIE mozna podawać z zieloną sałatą, nie nie nie O.o
OdpowiedzUsuń;]
Nie znasz się ;* Zielona sałata nadaje się do wszystkiego.
UsuńTo mam pomysł na jutrzejsze śniadanie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :)
UsuńNareszcie na blogu jest coś, co było mi dane spróbować ;p
OdpowiedzUsuńI potwierdzam, prawdę Karola napisała w poście. Bardzo smaczny i pożywny omlet.
A zielona sałata jest bardzo ok, jadłam dzisiaj zupę krem z niej :)
Chata zielarki z Lublińca daje radę ;)
OdpowiedzUsuńTak, trochę bawiliśmy się wyglądem bloga (to pewnie jeszcze nie koniec)
Usuń