sobota, 15 września 2012

Polędwiczki wieprzowe z sosem kaparowo-truflowym

Był już przepis na prawie popisowe ciasto, pisałam też trochę o paście truflowej. Tym razem pora na nowe popisowe danie, którego ważnym składnikiem jest pasta truflowa. Danie wbrew pozorom nie jest aż tak pracochłonne, a efekt jest piorunujący. W sam raz na świętowanie albo żeby podjąć kogoś ważnego. Praktycznie nie ma możliwości żeby coś nie wyszło Dzięki obsmażaniu i duszeniu w winie, mięso jest niesamowicie delikatne i soczyste.


Składniki na porcję dla 2 osób:

500g polędwiczek wieprzowych
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietanki 30%
łyżka kaparów (zalewy)
płaska łyżka pasty truflowej
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
oliwa

Polędwiczki opłukać, osuszyć i pozbawić błonek, a następnie oprószyć solą i pieprzem. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy. Polędwiczki obsmażyć na złoto ze wszystkich stron, następnie dolać wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas obracając mięso. Następnie odłożyć polędwiczki na co najmniej 15 minut żeby odpoczęły. Pozostałe w rondlu wino zredukować o połowę i dodać kapary, śmietankę i ser. Doprawić sola i pieprzem. Podgrzewać na średnim ogniu Kiedy sos zagotuje się i lekko zgęstnieje, dodać pastę truflową (wydaje mi się, że dodana pod koniec gotowania zachowuje więcej aromatu). Mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu, gotować 5 minut, żeby nabrało aromatu. Podawać z pieczonymi lub podsmażonymi ziemniakami lub ze świeżym chrupiącym pszennym pieczywem i sałatą z klasycznym winegretem.














1 komentarz:

  1. Od samego patrzenia na zdjęcia robię się głodna, jak wrócę muszę spróbować swoich sił z Waszymi przepisami ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...