Ten przepis podpatrzyłam w jednej z moich ulubionych włoskich restauracji. Kilka prostych składników dopełnionych aromatem trufli. Potem nastąpiły długie poszukiwania pasty truflowej. Moim zdaniem najlepsza była ta z Almy. Była, bo niestety już nie można jej dostać. Na szczęście mam jeszcze słoiczek na specjalną okazję.
Składniki na 2 porcje:
30 dkg pieczarek
8 suszonych pomidorów
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki pasty truflowej
oliwa
oliwa
kilka płatków parmezanu albo dziurgasa
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
ewentualnie trochę posiekanej natki pietruszki
pół paczki pełnoziarnistego tagliatelle
Pieczarki oczyścić (ile osób, tyle technik, ja zawsze obieram, nie myję, bo nasiąkają wodą, która wychodzi podczas smażenia), pokroić w plasterki. Pomidory suszone osączyć z zalewy i pokroić w paseczki.
Pieczarki podsmażyć na oliwie doprawiając solą i pieprzem, następnie dodać pomidory i smażyć jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia i zalać śmietaną. Dla zagęszczenia sosu można dodać łyżkę tartego parmezanu. Dodać pastę truflową i podgrzewać na wolnym ogniu. Na sam koniec doprawić gałką muszkatołową i ewentualnie pieprzem.
Makaron ugotować al dente i połączyć z sosem. Na talerzach udekorować płatkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki oczyścić (ile osób, tyle technik, ja zawsze obieram, nie myję, bo nasiąkają wodą, która wychodzi podczas smażenia), pokroić w plasterki. Pomidory suszone osączyć z zalewy i pokroić w paseczki.
Pieczarki podsmażyć na oliwie doprawiając solą i pieprzem, następnie dodać pomidory i smażyć jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia i zalać śmietaną. Dla zagęszczenia sosu można dodać łyżkę tartego parmezanu. Dodać pastę truflową i podgrzewać na wolnym ogniu. Na sam koniec doprawić gałką muszkatołową i ewentualnie pieprzem.
Makaron ugotować al dente i połączyć z sosem. Na talerzach udekorować płatkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz