Solanka to bardzo wykwintna zupa, ma bardzo dużo odmian, ale najpopularniejsza jest mięsna z oliwkami i kaparami. Co ciekawe, potrawa nie powstała wcale w szlacheckim dworku, ale w chłopskich siołach - jako odpowiedni imprezowej sałatki składkowej i była to raczej uboga potrawa. Stąd też wzięła się nazwa. U mnie dziś klasyczna wersja mięsna, ale solanki można przyrządzać z ryb czy grzybów.
Rosyjska solanka (ros. Солянка) - tradycyjna zupa rosyjska |
Składniki (na 2 porcje):
litr bulionu wołowego
300 g gotowanej wołowiny
4 duże plastry wędzonej szynki
1 serdelek lub parówka
2 duże kiszone ogórki
1 mała cebula
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki kaparów
po kilkanaście drylowanych czarnych i zielonych oliwek
cytryna
śmietana 18 %
2 łyżki masła
sól i pieprz
natka pietruszki
Serdelka pokroić w plasterki. Szynkę i wołowinę w paski. Połowę wołowiny podsmażyć na 1 łyżce masła. Ogórki pokroić w słupki i dusić 5 minut z 5 łyżkami bulionu. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na pozostałym maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Do wrzącego bulionu dodać mięsa, cebulę z koncentratem, ogórki i kapary i gotować około 20 minut. Następnie dodać oliwki i krótko zagotować. Doprawić. Podawać z plasterkiem cytryny, śmietaną i natką pietruszki.
Jejku ale to musi być dobre.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gotować, ale jak widzę to co robią inni i w jaki sposób to podają i pokazują to ślinka cieknie.
Mniam Mniam !!!!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie oraz do grona obserwujących.
Miłego dnia :D