wtorek, 15 października 2013

Smażone pielmieni z kapustą i grzybami

Na zakończenie akcji rosyjskiej postanowiłam zrobić pielmieni. Swoje pierogowe przygody ograniczam raczej do zjadania pysznych pierogów mojej mamy i lepienia uszek na Wigilię. W ostateczności robię pierogi sama jeśli uzbiera mi się dużo mięsa z rosołu. Jednak postanowiłam się przemóc i zrobić dość nietypowe - smażone. Wyszły pyszne, ale niezbyt ładne. To bardzo pracochłonne danie, a ciasto, choć świetne do smażenia, jest trudne w obróbce, bo jest lepkie i łatwo się odkształca (efekt widać na zdjęciu). Pewnie osobie z większym doświadczeniem pierogowym wyjdą dużo ładniejsze :)


Smażone pielmieni z kapustą i grzybami
Składniki na ok. 6 porcji:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki + maka do podsypywania podczas wałkowania
1 jajko
0,5 szklanki wody

Farsz:

ćwiartka główki białej kapusty
szklanka ugotowanych suszonych grzybów
duża cebula
sól, pieprz

olej roślinny do smażenia

Zagnieść gęste ciasto i odstawić na pół godziny. Kapustę poszatkować cienko, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, odcisnąć. Kiedy ostygnie, posiekać na małe kawałki i dodać posiekane drobno grzyby i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko (uwaga, jest dość kleiste, więc wymaga to dużo cierpliwości i mąki do podsypywania), wycinać krążki o średnicy 6 cm, na każdym położyć łyżeczkę farszu i zlepić jak uszka (czyli najpierw ulepić pierożek, a potem zlepić razem oba rożki żeby powstało kółeczko). Gotowe pielmieni smażyć w głębokim oleju na złoto.

1 komentarz:

  1. ciekawe :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...