niedziela, 8 grudnia 2013

Kuchnia gruzińska: chlebowe ciasto Katah z zaskakującym nadzieniem

Nie byłam przekonana do tego przepisu. Alastor jednak uparł się, że chce tego spróbować. Na szczęście zaskoczyłam się pozytywnie. To drożdżowe, przypominające spory chleb, ciasto z nadzieniem, które w istocie jest ... zasmażką na słodko. Chociaż pochodzi z Armenii, jest równie popularne w Gruzji. Samo ciasto ma potencjał i myślę, że z chęcią poeksperymentuję z innym nadzieniem :)

Kuchnia gruzińska: ciasto Katah z zaskakującym nadzieniem

Składniki:
Ciasto:
60 dkg mąki pszennej (najlepiej pytlowej)
szklanka mleka
20 g drożdży
łyżka cukru
pół łyżeczki soli
2 żółtka
łyżka przetopionego masła
skórka starta z całej cytryny

Nadzienie:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
150 g przetopionego masła
Do smarowania:

2 łyżki mleka

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, następnie dodać sól, cukier, żółtka, masło, startą skórkę z cytryny i dokładnie. Mąkę przesiać do dużej misy i powoli wlać masę drożdżową. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Przygotować nadzienie: przesianą mąkę podprażyć na złoto na suchej patelni, dodać masło i podgrzewać przez chwilę aż do uzyskania pasty, następnie dodać cukier, dobrze wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę, zestawić z ognia.
Wyrośnięte ciasto  podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na cienki placek (pilnować żeby placki były z grubsza tego samego kształtu i wielkości). Na dwa placki wyłożyć nadzienie i nakryć je pozostałymi dwoma plackami, zawinąć ozdobnie brzegi lub docisnąć je widelcem przy okazji robiąc wzorek. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch nakłuć szpikulcem w kilku miejscach i posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 20-25 minut.

Domowe pieczywo i bułki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...