poniedziałek, 23 grudnia 2013

Wigilijny kompot z suszu

Jutro Wigilia zatem dziś propozycja na klasyczny wigilijny napój. To tradycyjny polski napój, w czasach, gdy nie było lodówek goszczący na stołach przez całą zimę. Zawiera bardzo dużo błonnika - jest więc dobrym towarzystwem do świątecznego obżarstwa lub jako element lekkich świąt :)

Wigilijny kompot z suszu
Składniki (na ok. 5 litrów):
0,5 kg wędzonych śliwek-węgierek
pół paczki suszonych fig
10 dkg suszonych moreli
10 dkg suszonych jabłek
20 dkg suszonych gruszek
5 dkg rodzonek
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
szklanka cukru

Owoce opłukać. Zalać letnią wodą. Susz na noc namoczyć. Do wody z suszem dolać wody aby całość miała ok. 5 litrów. Gotować do miękkości, uważając aby owoce się nie rozgotowały. Na koniec gotowania (ok. 10 minut) dolać sok z cytryny i dodać skórkę. Podawać bardzo mocno schłodzone wraz z owocami.

2 komentarze:

  1. pyszotka, ja jeszcze dodaje cynamon, gozdziki , miód i plastry pomarańczy na końcu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...