Makůwki to je maszket, kery podug tradycyje rychtuje śe na Wilijo, sům uůne popularne we Ślůnsku. We Wjelgopolsce mjanowane makiełki, atoli kere śe rychtuje z nudli.
Tradycyjne śląskie makówki wigilijne (Makůwki) |
Składniki
0,5 kg zmielonego maku
2 l mleka
2 duże chałki (plecionki) pół kostki masła
olejek migdałowy
cukier waniliowy - jedno opakowanie
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
15 dkg migdałów grubo pokrojonych
15 dkg rodzynek sułtańskich
skórka pomarańczowa - najlepiej domowa
szklanka cukru
szczypta soli
Zmielony mak wsypać do gotującego się mleka. Gotować aż zgęstnieje. Masło, olejek, cukier, przyprawy, skórkę i bakalie parzyć razem na małym ogniu tak długo, aż mak napęcznieje. Ciągle mieszać, ponieważ ma tendencje do przypalania. Chałkę pokroić na centymetrowe kromki. Do dużej miski wlać część gotowej masy - tyle żeby zalać dno. Ułożyć na kromki chałki aby ściśle zakryć. Zalać kolejną warstwę. Powtarzać jak do wyczerpania - ostatnia ma być warstwa maku (jak makowa lasagne ;p). Opcjonalnie można od góry ozdobić. Wystawić na parę godzin do chłodnego miejsca aby stężało. Podawać schłodzone, najlepiej na drugi dzień, jak się przegryzie.
makówki najlepsze! moje ulubione danie wigilijne, albo raczej deser :)
OdpowiedzUsuńwesołych świąt :)
Pierwszy raz spotykam się z takim czymś !
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt !
To tradycyjna śląska potrawa wigilijna, też jej nie znałam zanim nie poznałam Alastora, wesołych świąt :)
UsuńSmaczne! zapraszam do mnie na moja wersje :)Pozdrawiam świątecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://asiawkuchni.blogspot.de/2013/12/slaskie-makowki-makieki-i-pozostale.html