Carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do makaronu. Plotka głosi, że to pokłosie amerykańskiej racji żywnościowej z okresu wojen światowych w połączeniu z włoskim makaronem. Prawdą jest na pewno że już od wielu lat to klasyk a zatem przepis przeszedł wiele modyfikacji i udoskonaleń. Poniżej wersja dość bliska oryginalnej recepturze, wzbogacona o moje ulubione przyprawy :)
Spaghetti alla carbonara |
40 dag makaronu spaghetti
20 dag chudego boczku (w cienkich plasterkach lub w kostkę)
3 żółtka
3 łyżki startego sera
łyżeczka oliwy
sól, kolorowy pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron ugotować al dente. Zrumienić boczek na oliwie. Żółtka wymieszać z serem oraz solą i pieprzem. Gotowy makaron odcedzić, przełożyć na patelnię . Zostawić na chwilę na małym ogniu. Zdjąć z ognia i gdy patelnia nieco ostygnie, dodać masę serowo-jajeczną i ciągle mieszając poczekać aż oblepi cały makaron. Masa nie może się ściąć, bo dostaniemy zamiast carbonary makaron z jajecznicą :) Podawać od razu.
dawno nie jadłam:) musze zrobić :)))
OdpowiedzUsuń