Dziś przepis na szybki i pyszny obiad, który sam się robi - podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Do tej potrawy wybrałam zielone oliwki nadziewane marynowaną cytryną. Cytryna z oliwek nadaje daniu specyficznego posmaku. Idealne dla zabieganej pary na szczególną okazję.
Składniki na 2 porcje:
4 podudzia z kurczaka
żółta papryka
6-8 nieduże ziemniaki
kilkanaście oliwek (u nas duże zielone nadziewane cytryną)
słodka papryka w proszku
mielony kminek
sól, pieprz
oliwa
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, paprykę oczyścić i pokroić w spora kostkę. Naczynie do zapiekania lekko natłuścić oliwą (pamiętając, że w trakcie pieczenia z kurczaka będzie wytapiał się tłuszcz), na środku naczynia ułożyć umyte i osuszone podudzia, dookoła nich rozłożyć warzywa i oliwki, doprawić papryką, kminkiem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż ziemniaki będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz