Banalnie prosta, sycąca, gęsta. Idealna na zimę :) Fasolówka, tym razem we włoskiej odsłonie.
Zuppa di fagioli alla toscana - toskańska kremowa zupa fasolowa |
dwie puszki białej fasolki
1 łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
250 ml wywaru warzywnego
60 ml mleka
łyżka oregano suszenego
pół łyżeczki kminku
sól i pieprz
Fasolę odsączyć z zalewy. Rozgrzać oliwę, zezłocić na niej czosnek. Dodać fasolę, zalać wywarem. Gotować aż wszystko zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, przelać do garnka i zmiksować. Dodać dwie szklanki wody i oregano, kminek oraz mleko, gotować kwadrans. Doprawić solą i pieprzem, podawać gorące.
Uuuu wygląda przepysznie :D Zdecydowanie zrobią tą zupe w weekend jako pierwsze danie :) Na drugie planuję już steak. Wrocław ostatnimi czasu natchnął mnie do większych próbw gotowaniu :D Lubię restauracje, no ale co swoje to swoje :)
OdpowiedzUsuń