wtorek, 24 kwietnia 2012

Szpinak na beszamelu - uniwersalny

W każdym domu istnieje coś, co nazywam przepisem wytrychem - pasuje do prawie wszystkiego i wszyscy go lubią, wiec kiedy nie ma co podać na obiad, sięga się po niego. U mnie czymś takim jest szpinak na beszamelu. Pasuje do makaronu i ziemniaków, można go użyć jako sosu do zapiekanki. Takie 100 pomysłów w jednym :)

Żeby go przyrządzić w wersji podstawowej potrzeba:

Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok. 0,5 litra zimnego mleka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

W garnku z głębokim dnem na małym ogniu roztopić masło. Dodać mąkę i rozmieszać sprężynką i smażyć przez chwilę. Zdjąć z ognia i dodać ok. pół szklanki mleka, rozmieszać aż sos zrobi się gęsty, z powrotem postawić na gaz i dodawać stopniowo resztę mleka, cały czas mieszając. Pod koniec, kiedy jest już gładki i kremowy zetrzeć ok. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem. Ważne żeby gotowy beszamel był dość rzadki.

Szpinak na beszamelu - uniwersalny
Szpinak:
1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego, ważne żeby był bez sosu
1-2 ząbki czosnku
sól

Szpinak rozmrozić, ewentualnie można osączyć z nadmiaru wody na gęstym sicie. Czosnek posiekać bardzo drobno, lub utrzeć na pastę z solą (można użyć wyciskacza, ale mnie przeraża perspektywa czyszczenia tego ustrojstwa). Do gotowego beszamelu dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zacznie bulgotać. Dodać czosnek i gotować jeszcze kilka minut. Ważna, jeżeli czosnek był rozgniatany z solą, można zrezygnować z solenia samego beszamelu. Gotowego używać do czego tylko przyjdzie ochota :) Smak sosu można wzbogacać dodając suszone pomidory, różne sery czy przyprawy.
Żeby uzyskać gładziutki zielony i piękny farsz do naleśników albo sos do zapiekanki, lepiej użyć szpinaku w "tabliczkach", natomiast ciekawiej wyglądający sos do makaronu można uzyskać dodając szpinak w kulkach. Jest mniej rozdrobniony, przez to faktura dania będzie ciekawsza. Oczywiście można użyć też świeżego szpinaku, ale ja wolę zostawiać go sobie go szybkiego przesmażenia na maśle, lub na surowo do sałatek (a poza tym mrożony jest dostępny cały rok i można go chomikować w zamrażalniku na czarną godzinę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...