niedziela, 13 października 2013

Azu (ros. Азу) - duszona wołowina po tatarsku

Dzisiaj przepis na tradycyjne danie tatarskie. Tatarzy od wieków byli i są związani z Rosją, a ich kuchnia miała (z wzajemnością) nie mały wpływ na upodobania kulinarne ich sąsiadów. Jako naród koczowników mieli zawsze jadłospis oparty głównie na duszonym mięsie - koninie, baraninie i wołowinie. Uzupełnienie stanowią warzywa, które łatwo można transportować - konserwowane lub po prostu bulwy. Współczesna kuchnia tatarska została nieco zmodyfikowana, oddając coraz bardziej osiadły tryb życia Tatarów. Pozostało upodobanie do tłustych mięs i ostrych smaków.
Azu (ros. Азу) - duszona wołowina po tatarsku
Składniki na 3 duże porcje:

400 g wołowiny do duszenia
3 ogórki kiszone
6 ziemniaków
1 cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
mały pomidor lub 3-4 pomidorki koktajlowe
2 ząbki czosnku
smalec lub słonina
olej
sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na głębokiej patelni, dodać przecier, doprawić, dodać szklankę wody i dusić do miękkości. Ogórki pokroić w słupki, a cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno, dodać do mięsa. Ziemniaki pokroić w podłużna kostkę podsmażyć na smalcu lub słoninie i dodać do mięsa, dusić ok. 15-20 minut. Dodać pokrojone na małe kawałki pomidory, poddusić 5 minut, w razie potrzeby doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...