środa, 9 października 2013

Żeberka duszone w warzywach

Dziś kolejny przepis inspirowany kuchnia rosyjską - duszone żeberka w warzywach. Zauważyłam, że w rosyjski przepisać często pojawiają się ziemniaki duszone w sosie z potrawy. Bardzo praktyczna metoda, a ziemniaki wychodzą pyszne. Można użyć innego mięsa niż żeberka - nada się każdy gatunek do duszenia. Potrawa ma swojski, domowy smak. Idealny comfort food na jesień.

Żeberka duszone w warzywach

Składniki na 2-3 porcje:

1 kg żeberek
5-6 dużych ziemniaków
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 małej dyni (ok. 250 g)
1 czerwona cebula
1 biała cebula
pół szklanki przecieru pomidorowego
natka pietruszki
liść laurowy
majeranek
sól, pieprz
masło
olej

Mięso pokroić na kawałki, tak żeby w każdym znajdowało się 1 żeberko posolić, doprawić pieprzem i podsmażyć na oleju aż zbrązowieje. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 5 minut, zalać wodą żeby mięso było przykryte i dusić do miękkości. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, cebulę i ziemniaki w ćwiartki lub ósemki, a dynię w kostkę i podsmażyć na maśle żeby powstała chrupka skórka. Marchew, pietruszkę i dynię dodać do mięsa i dusić 15-20 minut, następnie dodać ziemniaki i przyprawy i dusić aż warzywa będą miękkie a dynia rozpadnie się zagęszczając sos. Podawać posypane natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny i apetyczny pomysł :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię żeberka:)) Najbardziej takie mięciutkie, które same odchodzą od kości :))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...