niedziela, 6 października 2013

Kwas żurawinowy

Nieodłącznie z kuchnią rosyjską kojarzy się kwas. Naturalnie myśląc o nim mamy po pierwsze na myśli kwas chlebowy. Nie tylko jednak ten napój w tysiącletniej historii kuchni rosyjskiej pojawił się dla orzeźwienia. Rosjanie znają wiele przepisów na kwasy owocowe. Poniżej przepis na jeden z najpopularniejszych.

Kwas żurawinowy

Składniki:
500 g żurawiny
litr wody
półtora szklanki cukru
25 g drożdży

Żurawinę utrzeć końcówką do zup z blendera. Umieścić w sicie nad miską i odstawić, aż odcieknie z masy sok. Osuszoną miazgę zalać gorącą wodą i gotować kwadrans. Odcedzić wywar. Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia a następnie schłodzić do temperatury pokojowej. Drożdże rozetrzeć aż będą płynne. Dodać je do wywaru oraz wlać wcześniej odcedzony sok żurawinowy. Wymieszać dokładnie. Jeszcze raz przecedzić. Rozlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia. Pić schłodzone. Można zapasteryzować, inaczej wypić w ciągu maksymalnie 5 dni od przygotowania.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...