Kwas żurawinowy |
Składniki:
500 g żurawiny
litr wody
półtora szklanki cukru
25 g drożdży
Żurawinę utrzeć końcówką do zup z blendera. Umieścić w sicie nad miską i odstawić, aż odcieknie z masy sok. Osuszoną miazgę zalać gorącą wodą i gotować kwadrans. Odcedzić wywar. Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia a następnie schłodzić do temperatury pokojowej. Drożdże rozetrzeć aż będą płynne. Dodać je do wywaru oraz wlać wcześniej odcedzony sok żurawinowy. Wymieszać dokładnie. Jeszcze raz przecedzić. Rozlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia. Pić schłodzone. Można zapasteryzować, inaczej wypić w ciągu maksymalnie 5 dni od przygotowania.
Śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku takiego kwasu, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje lekko jak cydr :)
Usuńto musi być pyszne! i jeszcze z takiej zdrowej żurawiny.
OdpowiedzUsuń