piątek, 20 grudnia 2013

Koktajl z aktinidii smakowitej ;)

Aktinidia smakowita (łac. Actinidia deliciosa) – gatunek rośliny z rodziny aktinidiowatych. Pochodzi z południowych Chin, z prowincji Fujian, Hubei, Jiangxi, Sichuan, Zhejiang. Uprawiany w Nowej Zelandii, Australii, Kalifornii, Chile i w basenie Morza Śródziemnego. 

Znana lepiej jako agrest chiński lub po prostu ... kiwi ;)

Koktajl z aktinidii smakowitej ;)
Składniki (na 4 porcje):
drobno posiekany miąższ z dojrzałego melona miodowego
8 owoców aktinidii smakowitej, czyli kiwi ;)
24 duże liście mięty

Kiwi obrać i drobno pokroić. Umieścić razem z melonem i liśćmi mięty w blenderze (w standardowym zmieści się na raz porcja na 2 osoby) i dokładnie zmiksować na jednolity mus. Podawać w wysokich szklankach koktajlowych.

 
ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...