piątek, 30 maja 2014

Empanadas w stylu Hidalgo

Dziś meksykańskie danie niekojarzące się z Meksykiem - empanadas w stylu pastes ze stanu Hidalgo. To specyficzne danie wywodzi się od cornish pastie, które przywędrowało tam wraz z górnikami. Ponieważ nie znalazłam jak oryginalnie doprawia się pastes, zdecydowałam się się na coś typowo meksykańskiego, a jednocześnie nie pikantnego i paprykowego - połączyłam kumin, kolendrę i oregano.

Empanadas w stylu Hidalgo
Składniki na ok. 10-12 porcji:

Farsz:

350 g mielonej wołowiny (u mnie łata)
4 średnie ziemniaki
mała cebula lub szalotka
300 ml wywaru wołowego
łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka oregano
sól, piepz
olej

Ciasto:
300 g mąki
60 ml oliwy
sok z połowy limonki
160 ml mleka

roztrzepane jajko do posmarowania pierożków

Składniki ciasta umieścić w robocie kuchennym i szybko zagnieść, odstawić. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju aż zaczną się złocić, następnie dodać cebulę i mięso, podsmażyć aż mięso będzie brązowe, podlać wywarem i gotować na średnim ogniu aż bulion całkiem wyparuje. Dodać przyprawy, dobrze wymieszać zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wykrawać koła o średnicy ok. 11 cm, na każde nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi i zawinąć je w "sznureczek". Pierożki ułożyć na blasze, posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni aż sie ładnie zrumienią (ok. 15-20 minut).

Hola Mexico 4 Hola Mexico 4

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...