sobota, 14 czerwca 2014

Fırında köfte patates - tureckie köfty zapiekane z warzywami /mięso

Pozostajemy w tureckich klimatach. Dziś przepis na klasyczne danie - köfty z wołowiny. W odróżnieniu od wersji z zeszłego roku, nie smażone, ale pieczone w towarzystwie pomidorów i papryki. Użycie oryginalnej tureckiej mieszkanki przypraw zrobiło swoje. Moim zdaniem świetna alternatywa dla zwykłych mielonych :)
Fırında köfte patates - tureckie köfty zapiekane z warzywami
Składniki:
powstające köfty

500 g mielonej wołowiny (u mnie łata)
3-4 średnie ziemniaki
zielona papryka
pomidor
mała biała cebula
ząbek czosnku
pół szklanki bułki tartej
łyżka tureckiej przyprawy do keft (lub mieszanka: oregano, cynamon, kardamon, kumin, słodka papryka)
2 łyżki posiekanej natki piertruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
woda
sól, pieprz
oliwa





Przygotować masę na kefty: mięso, bułkę tartą,starte cebulę i czosnek, pietruszkę i przyprawy (dodać ok. łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu) dobrze wymieszać w dużej misce (najlepiej palcami). Nabierać ok. łyżkę masy i formować płaskie, okrągłe kotleciki o średnicy ok. 5 cm. Z podanych proporcji wyszło 24 kotleciki. Warzywa umyć, obrać i pokroić na plastry ok. 0,5 cm, a paprykę na dość szerokie podłużne kawałki. Przygotować sos: przecier pomidorowy wymieszać z solą i pieprzem (do smaku) i ok. szklanką wody. naczynie do zapiekania wysmarować
oliwą i układać naprzemiennie kotleciki i plastry ziemniaka w rzędach lub okręgach, zależnie od kształtu naczynia, a następnie poprzetykać pomidorem i papryką jak na zdjęciach i polać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 40 minut lub aż ziemniaki będą miękkie.



Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...