poniedziałek, 9 czerwca 2014

Herbata po hassańsku - bliskowschodnia herbata z karmelem

Na Bliskim Wschodzie herbata jest tradycyjnie zaparzana lub delikatnie gotowana w czajniku i spożywana z niewielkich szklanek z dużą ilością cukru.Podaje się do niej słodycze, jak ciastko w tle, o którym wkrótce więcej napisze Karola :)

Herbata po hassańsku - bliskowschodnia herbata z karmelem
Składniki:
biały cukier
dobrej jakości liściasta czarna herbata 
w zimne dni: kilka rozgniecionych ziaren kardamon

Do czajnika lub imbryka z otwieraną górą o pojemności min. 1,5 litra wsypać (w zależności od upodobań smakowych) od 4 do 6 łyżek białego cukru. Dolać 2 łyżki zimnej wody. Lekko zamieszać. Na małym ogniu ugotować karmel o kolorze jasnego bursztynu. Zdjąć czajnik z ognia i zalać karmel do pełna. Wsypać czubatą łyżkę herbaty. W zimne dni można dodać nieco kardamonu. Po zagotowaniu gotować na maleńkim ogniu ok. kwadransa. Przelać do tradycyjnych bliskowschodnich szklaneczek i od razu podawać.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014

1 komentarz:

  1. Taka herbata musi być pyszna i wyobrażam sobie aromat :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...