środa, 11 czerwca 2014

Karkade - egipski napój hibiskusowy

Dziś przepis na napój rodem z Egiptu, zwany czerwonym złotem Faraonów. Karkade, znane u nas pod nazwą herbatki hibiskusowej przyrządza się z malwy sudańskiej, jedynej jadalnej odmiany hibiskusa. Jest to narodowy napój w Egipcie, gdzie podaje się go na różne okazje, wśród chrześcijan np. w czasie Bożego Narodzenia.

Na marginesie hibiskus jest pyszny w formie kandyzowanej, może być świetną przekąską.

Karkade - egipski napój hibiskusowy
Dzisiaj wersja na gorąco. Kwiaty hibiskusa wrzucić do wrzącej wody i gotować (można użyć odrobiny cynamonu) na bardzo małym ogniu około 7-8 minut. Po odcedzeniu płatków posłodzić do smaku cukrem lub miodem.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...