czwartek, 19 czerwca 2014

Kıymalı Börek - placek z ciasta filo i mięsa

Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich przygotowuje się poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane.


Danie jest bardzo smaczne tak na ciepło i zimno. Jest też sycące - Alastor zapchał się dwoma kawałkami :)
 Kıymalı Börek - placek z ciasta filo i mięsa
Składniki na formę 21x26 cm (12 kawałków):
300 g mielonej wołowiny
14 płatów ciasta filo
4 łyżki oleju
drobno posiekana biała cebula
łyżeczka ostrej papryki w płatkach
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
jajko
sól i pieprz

Podsmażyć cebulę na oleju aż do zeszklenia. Dodać mięso i smażyć aż będzie brązowe. Doprawić solą, pieprzem i papryką i zdjąć z ognia. Przygotować sos. Roztrzepane jajko wymieszać z jogurtem i dwoma łyżkami oleju. Formę do pieczenia lekko wysmarować olejem na dnie i na bokach. Przygotować 14 płatów ciasta filo przyciętych do wymiarów formy. Ułożyć pierwszy płat, polać łyżką sosu i rozsmarować sos pędzlem równomiernie na całym płacie. Położyć dwa kolejne płaty ciasta. Znów polać sosem i rozsmarować. Dołożyć jeszcze jeden płat. Na tym płacie rozłożyć 1/3 farszu. Przykryć dwoma kolejnymi, polać sosem i rozsmarować. Dołożyć kolejny płat na którym znów rozłożyć 1/3 farszu. To wszystko powtórzyć jeszcze raz. Ostatnią porcję farszu przykryć dwoma płatami, polać sosem i rozsmarować. Przykryć kolejnymi dwoma płatami i lekko docisnąć. Pokroić na porcje. Zalać resztą sosu, wsmarowując w powstałe nacięcia. Sosu może być całkiem sporo, tym lepiej się zapiecze :) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut lub do zbrązowienia wierzchu. Podawać na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...