sobota, 30 sierpnia 2014

Chińska zupa ze smażonym tofu na ostro

Dziś kolejna nasza chińska zupka. Tym razem dodałem do niej wszystko orientalne, co miałem pod ręką. Poeksperymentowałem też ze smażeniem tofu - udało się uzyskać smaczną, chrupką skórkę, idealnie współgrającą z innymi składnikami zupy :)
chińska zupa ze smażonym tofu na ostro

Składniki na ok. 8 porcji zupy:

2 litry wywaru warzywnego
szklanka mrożonego groszku lub 150 g groszku cukrowego
2 średnie marchewki
180 g tofu
1 kapusta bok choy
pół słoiczka miniaturowej marynowanej kukurydzy
3 łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki
2 łyżki kiełków fasoli mung
1 papryczka chilli posiekana
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
olej do smażenia tofu

Kukurydzę do brze wypłukać z zalewy i pokroić na ćwiartki. Warzywa oprócz groszku umyć i posiekać w cienkie paski. Tofu usmażyć na złoto i pokroić w plastry grubości ok. 2-3 mm. Wywar warzywny zagotować i dodawać składniki w następującej kolejności: kapusta, marchew i groszek jeśli używamy cukrowego, gotować ok. 5 minut.Następnie kukurydza, bambus, groszek jeśli używamy mrożonego, gotować 2 minuty. Na koniec dodać tofu, kiełki, chilli, sos i ocet, gotować jeszcze 2 minuty.

Lato w pełni! Światowe zupy

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...