piątek, 17 października 2014

Tajski makaron ryżowy z grzybami i tofu w orzechowym sosie

W tajskiej kuchni ogromną rolę odgrywa makaron, szczególnie ryżowy. Oryginalnymi dodatkami smakowymi do niego w tej części Azji jest dodawanie masła orzechowego zaprawionym sosem sojowym lub rybnym wraz z cukrem palmowym i chilli. W połączeniu z tofu i grzybami daje super efekt smakowy :)
Tajski makaron ryżowy z grzybami i tofu w orzechowym sosie
 Składniki:
 200 g szerokiego makaronu ryżowego (wstążki)
łyżka oleju arachidowego
zmiażdżony ząbek czosnku
czubata łyżka świeżo startego imbiru
szalotka, drobno pokrojona
10 suszonych grzybów shiitake - namoczonych wg instrukcji na opakowaniu i grubo pokrojonych
200 g tofu pokrojonego w 2-centymetrową kostkę
2 łyżki sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
łyżka sosu rybnego (można pominąć a wtedy uzyskamy wegańskie danie)
łyżka domowego masła orzechowego
1/4 łyżeczki płatków chilli
łyżeczka startego cukru palmowego
2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
listki tajskiej bazylii do dekoracji

Na oleju podsmażyć czosnek, imbir i szalotkę aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać tofu i smażyć aż zbrązowieje. Dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę. W małym naczynku wymieszać masło orzechowe z sosami, octem i papryką w płatkach. Uzyskać jednolitą emulsję i dodać na patelnię. Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z sosem i poczekać aż się podgrzeje.  Podawać na gorąco udekorowane orzeszkami ziemnymi i bazylią.
Kuchnia tajska Kuchnia tajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...