sobota, 22 listopada 2014

Biff Lindström - kotleciki z buraczkami

Dziś klasyk kuchni szwedzkiej. Danie nieco podobne do naszych kotletów mielonych, jednak marynowane buraczki i kapary zupełnie zmieniają i wzbogacają smak potrawy. Nazwa podobno pochodzi od nazwiska Henrika Lindströma, który odwiedzając Kalmar miał poinstruować kucharzy jak przygotować jego ulubione danie, które ci wprowadzili od razu do menu restauracji.
Biff Lindström - kotleciki z buraczkami
Składniki na 12 kotlecików (trzeba liczyć 3-4 kotleciki na osobę):

400 g mielonej wołowiny (u mnie pręga)
2 łyżki posiekanych lub utartych marynowanych buraczków (zastąpiłam domową ćwikłą na bardzo kwaśno)
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
łyżka kaparów
sól, pieprz
olej do smażenia

Do podania: żurawina, tłuczone ziemniaki

Bułkę tartą zalać wodą i odstawić na kilka minut, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić masę. Uformować 12 niedużych kotlecików i smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju. Można również zdrowiej,upiec w piekarniku (ok. 20 minut, 180 stopni). Podawać z żurawiną i ziemniakami.
Kuchnia skandynawska 2014 Kuchnia skandynawska 2014

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...