wtorek, 18 listopada 2014

Japońska zupa miso (Miso-shiru) z wakame i makaronem udon

Dziś kolejna ekspresowa zupa prosto z Japonii. Zupa miso jest spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Do naszej dodaliśmy glony wakame, które dość powszechnie wykorzystywane są w kuchni japońskiej - do tego są zdradliwe. Kupiliśmy opakowanko 30 g suszonych glonów, które chyba starczy nam na bardzo długo. W wersji suszonej glony wyglądają nieco jak zielona herbata. Jednak po zalaniu wrzątkiem pęcznieją... dziesięciokrotnie! Porcja ze zdjęcia to pół łyżeczki glonów ... należy więc jednak nie dawać ich "od serca", bo można mieć problem z ich zużyciem ;)

Japońska zupa miso (Miso-shiru) z wakame i makaronem udon
Składniki (na dwie porcje):
torebka bulionu miso
pół łyżki bulionu dashi
łyżeczka suszonych glonów wakame
10 g makaronu udon
łyżka sake
prażony sezam

Glony zalać wrzątkiem na 10 minut i odstawić. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zagotować pół litra wrzątku. Wlać do niego łyżkę sake. Rozprowadzić w nim bulion miso i dashi. Jeszcze raz zagotować. W miseczce ułożyć makaron z glonami. Zalać bulionem i posypać prażonym sezamem.

Szybkie zupy!

4 komentarze:

  1. to chyba taka japońska wersja naszego rosołu ;) chrobry

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa zupa :) spróbuję zrobić ją samodzielnie :)
    dwór

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...