niedziela, 23 listopada 2014

Owsiane ciasteczka skandynawskie (Havrekakor)

Owies jest bardzo popularnym zbożem u naszych północnych sąsiadów. Jest zdrowszy od innych zbóż, zatem dodając go do ciastek możemy sobie pozwolić na nieco więcej ;) Na zdjęciu poza ciasteczkami owsianymi i oczywiście Sofroniuszkiem obiekt naszego przyszłotygodniowego wpisu - za namową znajomych na naszym blogu zagoszczą przepisy na kawusię ;)


Składniki na ok. 25 ciasteczek:

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej razowej
szklanka płatków owsianych
pół szklanki cukru trzcinowego
cukier waniliowy
łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
szklanka niesolonych fistaszków

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płatki owsiane i fistaszki. Stopniowo dodawać zmieszane oba rodzaje mąki z sodą. Zagnieść gładkie ciasto (najlepiej użyć miksera z hakami do ciasta). Nabierać ciasto łyżką stołową i formować płaskie okrągłe ciasteczka. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut (aż spody zaczną lekko brązowieć). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są dość miękkie, stwardnieją w miarę stygnięcia.

Kuchnia skandynawska 2014 Kuchnia skandynawska 2014

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...