Kluski białe i czarne to bardzo popularne dodatki do dań na Śląsku. Jednak poza tym nie robiono u nas nigdy tradycyjnie pierogów. Zastępowano je właśnie kluskami, knedlami etc. Stąd kluski z mięsem. Należy pamiętać, że w odróżnieniu od zwykłych klusek śląskich, niezbyt nadają się ode do odgrzewania.
Kluski śląskie z mięsem |
składniki:
-kg ugotowanych ziemniakówmąka ziemniaczana (ilość wg przepisu poniżej)
jajko
250 g ugotowanego mięsa np. rosołowego
duża cebula
100 g śmietany 12 %
sól
pieprz
boczek na skwarki
Mięso zmielić, cebulę pokroić w drobną
kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Ugotować
kartofle w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków
lub rozbić ubijakiem. Odłożyć, aż całkiem ostygną. Przełożyć do garnka lub
miski. Całość kartoflanej masy podzielić na 4 części. Jedną odłożyć na bok. W
to miejsce wsypać tyle mąki, ile było kartofli. Dodać jajko i ugnieść (nie zapomnieć
o odłożonej części:P) na jednolite ciasto. Jeśli masa będzie być kleista,
podsypywać mąką - powinno odchodzić od ręki. Z ciasta formować kulki, następnie spłaszczyć ręką, na powstałe
placuszki nakładać łyżeczkę farszu mięsnego, zlepić dokładnie brzegi i
formułować kulki, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do chwili
wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. Podawać oblane roztopionym tłuszczem ze skwarkami.
takich klusek jeszcze nie jadłam, ale często myślałam, żeby je zrobić. Zapisuję przepis do wypróbowania. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa również nie jadłam takiej wersji klusek śląskich.
OdpowiedzUsuńWitam w akcji "Kuchnia Krajów Słowińskich" :)
Pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! :-)
http://www.mecooks.com