wtorek, 30 sierpnia 2016

Domowa shawarma (szoarma) wołowa

Shawarma (arab. شَاوَرْمَا, šāwarmā; wym. szałarma to bliskowschodni klasyk. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. Nazwa arabska  pochodzi od tureckiego słowa çevirme, dosłownie "obracający się", lecz obecnie nazwa ta jest używana głównie w kręgu języka arabskiego. W samej Turcji odpowiednikiem tej potrawy jest döner kebab, zaś w Grecji – gyros.

Danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne.
Domowa shawarma (szoarma) wołowa

Składniki:
700 g mięsa wołowego (np. udziec, antrykot)
2 kolorowe papryki
kiść pomidorków koktajlowych

Marynata:
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
3 łyżki czerwonego octu winnego
łyżeczka mieszanki siedmiu przypraw arabskich
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz

Dodatki:
chlebek arabski
sałata rzymska (najlepiej zniesie kontakt z gorącym mięsem)
marynowana rzepa
ulubione warzywa
hummus
ulubiony sos (np. miętowo-jogurtowy z tego przepisu)

Mięso umyć i pokroić w paseczki, dodać składniki marynaty, dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Do mięsa dodać pokrojoną w paski paprykę i pomidorki. Piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i dopiec jeszcze 15-20 minut. Podawać gorące, zawinięte z dodatkami w chlebek arabski.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...