Zaczynamy naszą akcję kuchni Ameryki Północnej od kolejnego przepisu na amerykańskie brownie. To ciasto występuje w setkach odmian, smaków, z wieloma dodatkami. Tym razem zdecydowaliśmy się na wersję ze skórką pomarańczową.
Ciasto świetnie się przechowuje i transportuje, stąd często w USA jest elementem śniadania do pracy.
Brownie pomarańczowe |
Składniki na dużą foremkę:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
170 g masła
300 g cukru
120 g mąki
5 jajek
3 łyżki kakao
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli
Czekoladę roztopić z masłem. Pomarańczę dobrze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową część). Suche składniki ciasta wsypać do miski, dodać jajka i masę czekoladową, dobrze wymieszać. Prostokątną foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, przelać do niej ciasto (uwaga, ciasto ma dość specyficzną konsystencję, najlepiej starać się wylać je równomiernie, bo nie bardzo chce się wygładzić łopatką). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut, sprawdzać patyczkiem, ale uwaga, ciasto jest kleiste, więc będzie oblepiało patyczek, chodzi o to żeby nie było na nim surowej masy). Po ostudzeniu pokroić w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz