niedziela, 5 marca 2017

Kuchnia amerykańska: Pomarańczowe brownie

Zaczynamy naszą akcję kuchni Ameryki Północnej od kolejnego przepisu na amerykańskie brownie. To ciasto występuje w setkach odmian, smaków, z wieloma dodatkami. Tym razem zdecydowaliśmy się na wersję ze skórką pomarańczową. 

Ciasto świetnie się przechowuje i transportuje, stąd często w USA jest elementem śniadania do pracy.
Brownie pomarańczowe
Składniki na dużą foremkę: 
2 tabliczki gorzkiej czekolady 
170 g masła 
300 g cukru 
120 g mąki 
5 jajek 
3 łyżki kakao
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli 

Czekoladę roztopić z masłem. Pomarańczę dobrze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową część). Suche składniki ciasta wsypać do miski, dodać jajka i masę czekoladową, dobrze wymieszać. Prostokątną foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, przelać do niej ciasto (uwaga, ciasto ma dość specyficzną konsystencję, najlepiej starać się wylać je równomiernie, bo nie bardzo chce się wygładzić łopatką). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut, sprawdzać patyczkiem, ale uwaga, ciasto jest kleiste, więc będzie oblepiało patyczek, chodzi o to żeby nie było na nim surowej masy). Po ostudzeniu pokroić w kwadraty.
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...