poniedziałek, 11 grudnia 2017

Tajski makaron ryżowy z kurczakiem i kapustą pak choi

Dziś szybkie danie kuchni tajskiej. W kuchni tej widać sporo wpływów sąsiadów - Indonezyjczyków i Chińczyków. Stąd słodki sos sojowy - ketjap manis oraz chińska kapusta pak choi. Danie idealne na szybki obiad albo do zabrania ze sobą do pracy.
Tajski makaron ryżowy z kurczakiem i kapustą pak choi

Składniki:
pół opakowania szerokiego makaronu ryżowego
główka kapusty pak choi, grubo poszartkowanej
pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę
papryczka chili drobo posiekana
ząbek czosnku zmiażdżony
łyżka sosu ostrygowego
łyżka sosu rybnego
dwie łyżki ketjap manis (albo od biedy półtora łyżki sosu sojowego i łyżeczka melasy)
sezam do przyozdobienia
olej arachidowy

Na oleju przesmażyć chili i czosnek aż zaczną intensywnie pachnieć. Wrzucić kurczaka i usmażyć na złoto. Dodać wcześniej przygotowany makaron zgodnie z przepisem z opakowania. Zalać wymieszanymi wcześniej sosami z dodatkiem odrobiny wody i skrobi. Dodać na pół minuty kapustę (smażymy krótko aby nie zwiędła). Podawać ozdobione prażonym sezamem lub świeżą kolendra.

Kuchnia tajska 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...