piątek, 8 grudnia 2017

Tajskie kotleciki rybne

Lata mijają, a Alastor jak się bał ryb, tak boi się ich dalej.W końcu ości rybne to idealne narzędzie zbrodni... Na szczęście coraz częściej udaje mi się go przekonać, szczególnie, że teraz jest w domu w mniejszości w swojej "rybofobii". Dziś przepis na pyszne orientalne kotleciki rybne. Typowo tajskie przyprawy idealnie współgrają z delikatnym w smaku dorszem i karmazynem.

 
Tajskie kotleciki rybne

Składniki na 8 średnich kotlecików:
450 g ryby o białym mięsie (miałam dorsza i karmazyna)
łyżka żółtej pasty curry
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka kuminu
łyżka soku z limonki
papryczka chilli
2 łyżki liści kolendry

olej do smażenia

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na gładka masę. Z masy formować dłońmi kotleciki i smażyć na brązowo na zrogrzanym oleju. Usmażone kotleciki osączyć z oleju na papierowym ręczniku i podawać gorące.

Kuchnia tajska 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...