niedziela, 18 marca 2018

Thandai - indyjski napój mleczno-migdałowy

Kiedy śnieg za oknem, może chociaż napój przypomni o tym, że wróci lato...

Thandai jest jednym z popularnych letnich napojów w Indiach. Jest to specjalny napój specjalnie wykonany na święto Holi.  Bazę napoju stanowią migdały i nerkowce, wzbogacone smakiem  nasion kopru włoskiego, pieprzu i białego maku, które wraz z innymi przyprawami i płatkami róży dają niecodzienne połączenie.

Napój jest również nazywany Sardai, co dosłownie tłumaczy się na chłodny lub zimny w hindi. Jest to orzeźwiający napój, który świetnie orzeźwia w specyficznym indyjskim klimacie.  Szczypta nitek szafranu nadaje mu wyrazisty smak i kolor. Jest także bogaty w wapń i witaminy.


Thandai - indyjski napój mleczno-migdałowy
Składniki:
3 szklanki mleka
szklanka migdałów
2 łyżki nerkowców
2 łyżeczki białego maku
łyżeczka nasion kopru włoskiego
ćwierć szklanki cukru
łyżeczka czarnego pieprzu
dwa strączki zielonego kardamonu
łyżka suszonych płatków róż (opcjonalnie łyżeczka wody różanej do smaku)

Zagotować mleko z cukrem. Schłodzić do temperatury pokojowej. Namoczyć migdały przez ok. 2 dwie godziny a następnie obrać ze skórek. W drugiej misce namoczyć nerkowce, mak, koper, pieprz, kardamon w ciepłej wodzie. Po 2 godzinach odlać wodę i zmiksować z migdałami i płatkami róży na jednolitą pastę. Dodać ją do mleka i dobrze wymieszać. Przełożyć do lodówki na co najmniej godzinę aby smak pasty przeszedł do mleka. Po tym czasie odcedzić pastę z mleka. Podawać ozdobione posiekanymi pistacjami i szafranem.
Kuchnia indyjska 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...