sobota, 3 marca 2018

Crème brûlée - przepis klasyczny

Przychodzi taki dzień w życiu wyraka, że uświadamia sobie potrzebę zakupu palnika spożywczego. A potrzeba wynika z tego, że oboje uwielbiamy zapiekany crème brûlée którego cena w knajpie nie zawsze odpowiada niestety jakości. Wykonanie go w domu jest banalnie proste. Jest z nim tylko jeden problem - bardzo szybko znika.

Crème brûlée - przepis klasyczny
Składniki na 4 porcje:
300 ml śmietany kremówki
laska wanilii
4 żółtka
3+3 łyżki cukru

Śmietanę i przekrojoną na pół wanilię (ziarenka wyskrobać i dodać do śmietany) podgrzewać w garnku o grubym dnie aż zaczną pojawiać się drobne pęcherzyki, odstawić. W misce utrzeć żółtka z 3 łyżkami cukru do białości. Ostrożnie dodawać do żółtek gorącą śmietanę cały czas mieszając trzepaczką, najlepiej użyć małej chochelki. Gotową masę można przecedzić przez sito, ale mnie nigdy nie zdarzyły się grudki, więc tego nie robię. Na masie pojawi się delikatna pianka, nie przeszkadza w niczym, nie trzeba jej usuwać. Piekarnik nagrzać do temperatury 125 stopni. Gotową masę rozlać do 4 szerokich foremek, umieścić w naczyniu do zapiekania, do którego należy nalać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości foremek. Zapiekać ok. 45-50 minut. Gotowe desery powinny lekko "chodzić" na środku, ale nie mogą być płynne. Przestudzić i schować na min. 2 godziny do lodówki. Na zimny deser wysypać ok. łyżeczkę drobnego cukru, rozprowadzić równomiernie po powierzchni, przypalić palnikiem cukierniczym, deser odstawić na 3-4 minuty żeby karmel stwardniał i gotowe.

2 komentarze:

  1. Lubię ten deser, ale że nie mam palnika to go sobie nie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Palnik można zastąpić umieszczeniem deseru pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku, ale trzeba to robić z wyczuciem, żeby deseru nie spalić na amen :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...