niedziela, 29 lipca 2018

Łosoś cytrusowy

Kuchnia Bliskiego Wschodu to po pierwsze aromatyczne, często niecodzienne połączenia przypraw, dające niesamowite orientalne smaki. Tak jest w dzisiejszym przepisie. Jadalne płatki róży w połączeniu z korzennymi przyprawami i kwaśnym sumakiem i limonką idealnie współgrają z rybą. Do tego przepis jest błyskawiczny, idealny dla zabieganych.
Łosoś cytrusowy
Składniki:
300 g łososia ze skórą
łyżeczka sumaku
pół łyżeczki sproszkowanego mango
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki cynamonu
starta skórka z limonki
2 łyżki zmiksowanych suszonych płatków jadalnych róży
4 łyżki oliwy 
sól i pieprz
Sypkie składniki połączyć z oliwą, tworząc marynatę. Nakrzeć nią łososia od góry a następnie doprawić mocno solą i pieprzem. Polać przed pieczeniem odrobiną oliwy. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2018

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...