Dziś w Krakowie kolorowy pochód juwenaliowy. Ciepło. Wręcz gorąco. Wreszcie czas na lemoniadę. I nie mówię tutaj o kolorowych płynach zawierających głównie syrop fruktuzowo-glukozowy, a o prawdziwej domowej lemoniadzie.
Składniki na niecały 1 litr napoju:
sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
6-7 łyżek białego cukru (lub więcej jeśli chcemy słodszy napój)
1 limonka
1 cytryna
szklanka lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Cukier rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawić do ostygnięcia. Cytrynę i limonkę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić na grubsze plastry, a plastry na ćwiartki. W litrowym dzbanku umieścić lód i pokrojone owoce, dolać sok i rozpuszczony cukier, a następnie dopełnić wodą i wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Podawać natychmiast.
Można na tej bazie zrobić również wersję imbirowo-miętową.
Klasyczna domowa lemoniada |
sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
6-7 łyżek białego cukru (lub więcej jeśli chcemy słodszy napój)
1 limonka
1 cytryna
szklanka lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Cukier rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawić do ostygnięcia. Cytrynę i limonkę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić na grubsze plastry, a plastry na ćwiartki. W litrowym dzbanku umieścić lód i pokrojone owoce, dolać sok i rozpuszczony cukier, a następnie dopełnić wodą i wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Podawać natychmiast.
Można na tej bazie zrobić również wersję imbirowo-miętową.
Robiłam wczoraj taką lemoniadę, tylko prawie bez cukru, cudownie orzeźwia :)
OdpowiedzUsuńdlaczego nie z miodem? Bo "cukier krzepi"? :P
OdpowiedzUsuń