czwartek, 29 stycznia 2015

Quiche lorraine - klasyczna tarta lotaryńska (placek lotaryński)

Quiche tym różni się od bardziej znanego w Polsce określenia tarta, że zawsze jest wytrawny i zawiera masę jajeczno-śmietanową. Najpopularniejszym przepisem jest placek lotaryński, szczególnie popularny we Francji w okresie Bożego Narodzenia.
Quiche lorraine - klasyczna tarta lotaryńska
Składniki (na małą formę do tarty):
kruche ciasto z tego przepisu
150 g wędzonego boczku
kilka plastrów szynki
100 g startego sera gruyerre
trzy jajka
100 ml mleka
pół małego kubka śmietany-kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka mąki
masło do wysmarowania formy

Przygotować ciasto wg przepisu i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Boczek pokroić w kostkę a szynkę w paski. Boczek posmażyć na suchej teflonowej patelni. Gdy boczek się wysmaży i wytopi się tłuszcz, dodać szynkę i smażyć jeszcze ok. 2 minut. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach. Jaja, mleko i śmietankę oraz mąkę z przyprawami wymieszać trzepaczką na jednolitą masę i dodać połowę sera. Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić ciastem. Na spodzie położyć boczek i szynkę, zalać masą jajeczno-serową. Posypać resztą gruyerra. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 35-40 minut aż wierzch zbrązowieje. Podawać gorące.
Tarta słodka czy wytrawna?

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko!

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...