Wczoraj umieściliśmy na blogu przepis na bardzo mięsną tartę. Mimo środka zimy, udało nam się kupić cudnego, ciemnozielonego brokuła. Piękne warzywo zasłużyło sobie na los lepszy, niż bycie dodatkiem do obiadu. Poniższa tarta jest bardzo prosta i szybka a jednocześnie pyszna.
Składniki (na małą formę do tarty):
Ciasto z tego przepisu
Farsz:
średni brokuł
jajko
trzy łyżki śmietany 12 %
łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, gałka musztakatołowa
50 g sera gruyerre lub ulubionego żółtego (twardego)
masło do wysmarowania formy
Przygotować kruche ciasto i odstawić do lodówki. Brokuła ugotować (używam również obranych nóg) i ostudzić. Wszystkie składniki farszu umieścić w robocie kuchennym na gładką masę i doprawić do smaku. Formę do tarty wysmarować masłem, wylepić ciastem, spód tarty nakłuć widelcem kilkanaście razy. Ciasto podpiec ok. 15 minut. Następnie rozłożyć farsz brokułowy i posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 35 minut, aż ser lekko zbrązowieje. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz