sobota, 28 września 2013

Tarta cukiniowa z papryką i chorizo

Zrobiło się chłodniej, więc pora na tartę, dziś wersja z cukinią, żółtą papryką i chorizo. Jakiś czas temu odkryłam na Kleparzu fantastyczne stoisko z przyprawami. Nie mają pięknych kolorowych etykietek i nie są takie tanie, ale jakością biją te w kolorowych torebkach na głowę. A przyprawy trzymam i tak w słoiczkach, więc nie potrzebuję ładnego opakowania. Ale najważniejsze jest to, że można tak dostać prawie każdą przyprawę, jaką się wymyśli. Tam właśnie zaopatruję się w przyprawy od jakiegoś czasu i stamtąd pochodzi ważny element dzisiejszego dania - wędzone papryki.

Tarta cukiniowa z papryką i chorizo
Składniki na formę o średnicy 24 cm:

2/3 porcji słonego kruchego ciasta
masło do wysmarowania formy

Farsz:
średnia cukinia
średnia żółta papryka
100 g chorizo
150 ml śmietamy 18%
1 jajko
pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
szczypta ostrej wędzonej papryki
sól, pieprz

Formę na tartę wysmarować masłem, wylepić ciastem i ponakłuwać gęsto widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 10-15 minut - aż się zezłoci. W międzyczasie pokroić cukinię i chorizo w plastry, a paprykę w paski i połączyć śmietanę i jajko z przyprawami (dobrze rozmieszać żeby nie zostały grudki papryki, które widać na moich zdjęciach - nie zepsują smaku, ale lepiej wygląda kiedy ich nie ma). Na podpieczonym cieście rozłożyć warstwami kolejno: chorizo, cukinię i paprykę, a następnie zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Zapiekać aż sos się zetnie (ok. 30 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...