środa, 29 stycznia 2014

Chińska zupa z wołowiną i warzywami

Dziś znów po chińsku: zupa z wołowiną i warzywami. Jeśli mamy wcześniej ugotowany rosół, to jedna z najprostszych i najszybszych zup. Trzeba tylko zacząć od mięsa, a kiedy się "przegryza", przygotować warzywa i makaron. Do zupy można dodawać różne warzywa - według upodobań, na miejscu będzie np. por, za którym my nie przepadamy. To bardzo syta potrawa - spory talerz wystarczył za cały posiłek.
Chińska zupa z wołowiną i warzywami
Składniki:
225 g chudej wołowiny (u mnie antrykot)
ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
70 g makaronu wonton (ok. 1 "tabliczka" makaronu)
850 ml bulionu wołowego
125 g brokułów podzielonych na niewielkie różyczki (użyłam mrożonych)
szklanka pociętej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
pół zielonej papryki
pół czerwonej papryki
5 kolb mini kukurydzy
1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli lub pół posiekanej papryczki chilli

Wołowinę odmoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę (żeby podczas gotowania nie szumowała) pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do miski. Do mięsa dodać czosnek, olej oraz sos sojowy. Wymieszać, obtaczając wołowinę w marynacie. Włożyć do lodówki żeby się przegryzło. Przygotować warzywa: umyć, a następnie brokuły podzielić na różyczki, fasolkę obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki, paprykę pokroić w sporą kostkę, a kukurydze w grube plastry. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Zagotować bulion. Dodać mięso z kukurydzą i brokułami. Gotować do miękkości na wolnym ogniu. Dodać makaron i kukurydzę, wymieszać i gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić płatkami chilli. Podawać od razu.

1 komentarz:

  1. Super! Musze to zjeść! Niedługo zrobię. Pozdrawiam, http://weekendowa-kuchenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...